expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Proč se motorový olej znehodnocuje?


Stejně jako všechno ostatní, i motorový olej má svoji životnost. Dokonce i ty nejlepší oleje nakonec vyžadují výměnu. V tomto článku se podíváme na to, proč se motorové oleje znehodnocují a co za tím stojí. Věděli jste o všech faktorech, které na to ovlivňují?



Motorový olej se může znehodnotit tím, že se znečistí, časem se vyčerpají aditiva nebo nastanou oba případy. Motorové oleje mohou být minerální nebo syntetické a jejich zodpovědností je mazání komponentů, které snižuje tření a chrání před opotřebováním.

V průběhu času však zvyknou tyto oleje ztratit svoji účinnost v důsledku několika různých faktorů. Pojďme se na ně podívat!

Oxidace

Interakce mezi molekulami kyslíku a molekulami motorového oleje přirozeně vede k chemickému rozpadu. Stejně jako kyslík způsobuje, že rozřezané jablko zhnědne nebo odkrytý kov rezaví, rovněž poškozuje motorové oleje a snižuje jejich účinnost. Oxidace může vést ke zvýšení viskozity oleje , což negativně ovlivňuje energetickou účinnost. Způsobuje také tvorbu škodlivých usazenin a kalů.

Vysoká teplota

Dnešní motory běží rychleji než kdykoli předtím, s teplotami až 110 °C. Rychlost oxidace oleje se zdvojnásobuje při každém zvýšení teploty o 7 °C.

Vlhkost

Vaše vozidlo je také vystaveno teplotním výkyvům, a to i tehdy, když je zaparkované v garáži. Tyto teplotní výkyvy způsobují, že se ve vašem motoru tvoří kondenzace, což vede ke kontaminaci vody. Necháte-li vozidlo zaparkované na delší dobu nebo jedete na kratší výlety, které nedovolí, aby se motor zcela zahřál, voda, která zůstane v oleji se nestihne vypařit a může dopomoci k tvorbě kalu.

Ztráta viskozity

Viskozita motorového oleje je jeho nejdůležitější vlastností. Viskozita má přímý vliv na ochranu proti opotřebení a váš motor je navržen tak, aby nejlépe fungoval s použitím motorového oleje se specifickou viskozitou (např. 5W-30).

Intenzivní tlak, který olej vyvíjí, když je stlačen mezi pohyblivými částmi, jako například rozhraní stěny pístního kroužku/válce, se může roztrhnout nebo stříhat jeho molekulární strukturu, což vede ke ztrátě viskozity. Najednou je motorový olej 5W-30, na který byl váš motor navržen, nyní v podstatě olejem 5W-20 a ochrana proti opotřebení může být ohrožena.

Únik paliva

Palivo se může dostat do oleje kolem pístních kroužků a znečistit motorový olej, čímž ztratí viskozitu. Časté krátké jízdy, které nedovolí oleji dosáhnout normální provozní teploty, mohou být obzvláště problematické, protože palivo se nestihne odpařovat a nebude unikat tak, jak má. Nadměrný únik paliva do motorového oleje vede k tvorbě kalů , což vyžaduje častější výměnu oleje.

Aditiva jsou navržena tak, aby se vyčerpala

Do motorových olejů se přidávají aditiva, aby se snížily destruktivní procesy a zlepšily prospěšné vlastnosti. Například antioxidační přísady pomáhají zpomalit rychlost oxidace . Čistící přísady pomáhají předcházet tvorbě usazenin a kalů při čištění již existujících usazenin. Do některých maziv se přidávají i přísady proti opotřebení, aby vytvořily bariéru na kovových komponentech a předcházely opotřebení. Vyčerpání aditiv je jedním z hlavních důvodů, proč motorový olej ztrácí svoji účinnost a musí být vyměněn.

I když se všechny motorové oleje časem znehodnotí, obecně platí, že syntetické oleje vydrží déle než minerální oleje a poskytují zlepšenou ochranu před opotřebováním a usazeninami.

Ten správný motorový olej naleznete na našem e-shopu www.filtreaoleje.sk za skvělé ceny a pokud si nebudete umět vybrat, rádi Vám poradíme.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku